Sprotyv-UA

Росія атакувала українські енергетичні об'єкти внаслідок «масованої» нічної атаки

Published: in Новини by .

Росія вночі завдала «масованого» ракетного удару по Україні, пошкодивши чотири електростанції під час останнього обстрілу, спрямованого на енергопостачання країни, заявили офіційні особи у Києві в суботу.

Президент України Володимир Зеленський закликав західних партнерів Києва поставити більше систем ППО для захисту неба його країни, оскільки ВПС заявили, що збили 21 з 34 ракет, що наближаються.

В останні місяці Москва завдала одні з найбільших за всю історію ударів по енергетичних об'єктах України, вивівши з ладу значну частину виробництва та викликавши відключення електроенергії та нормування енергії по всій країні.

Україна також заявила, що завдала удару по двох нафтопереробних заводах і військовій авіабазі на півдні Росії внаслідок своєї власної хвилі нічних атак безпілотників.

“Тридцять чотири російські ракети за ніч. Деякі з них нам удалося збити. Але світ має всі можливості допомогти (нам) збити кожну ракету і кожен безпілотник”, – написав Зеленський у повідомленні в Telegram.

Енергетичні об'єкти постраждали як мінімум у трьох регіонах, включаючи Львів та Івано-Франківськ на заході, за сотні кілометрів від лінії фронту, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко у своєму повідомленні у Facebook.

Одна з ракет впала за 15 кілометрів (дев'ять миль) від польсько-українського кордону, повідомив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Київ заявляє, що Москва посилює атаки з повітря і на суші напередодні загальнонаціональних святкувань 9 травня, коли Росія відзначає перемогу у Другій світовій війні, а Україна очікує на прибуття критично важливої американської зброї.

Енергетичний оператор ДПЕК повідомив, що обладнання на чотирьох його теплоелектростанціях було "серйозно пошкоджено" внаслідок нічних страйків.

Державний оператор електроенергетики «Укренерго» заявив, що як превентивний захід відключив головну повітряну лінію електропередачі на заході країни.

Чиновники закликали людей та підприємства обмежити споживання електроенергії.

“Ми просимо всіх споживачів економно споживати електроенергію. Промисловості пропонується максимально збільшити імпорт електроенергії та використати альтернативні джерела енергії”, – йдеться у повідомленні “Укренерго”.

Голова західної Львівщини закликав мешканців не користуватися чайниками, прасками, пральними машинами та мікрохвильовками у вечірній час пік.

Щонайменше двоє людей загинули внаслідок окремих обстрілів на північному сході Харківської області та півдні Херсонської області, повідомили українські офіційні особи.

Внаслідок ракетного та артилерійського обстрілу понад десяток отримали поранення.

Міністерство оборони Росії заявило в суботу, що за останній тиждень воно завдало 35 “групових ударів” по українських енергетичних об'єктах, військових заводах, залізничних об'єктах, системах ППО та інших об'єктів.

У п'ятницю Сполучені Штати оголосили про пакет військових поставок Києву на суму 6 мільярдів доларів, який включатиме ключові боєприпаси ППО та артилерійські снаряди.

Вночі Україна розпочала масовану атаку безпілотників на південь Росії, Краснодарський край.

Джерело в українських оборонних відомствах повідомило агентству Франс Прес, що удари по двох нафтопереробних заводах і військовому аеродрому в регіоні, на схід від анексованого Кримського півострова, завдали ударів.

“Українські безпілотники завдали ударів по атмосферно-ректифікаційних колонах Ільського та Слов'янського НПЗ. Це ключові технологічні об'єкти”, – сказало джерело.

Російські чиновники у Краснодарському краї повідомили про пожежу на нафтопереробному заводі у місті Слов'янськ-на-Кубані.

Внаслідок цього завод частково призупинив роботу, повідомили російські державні ЗМІ з посиланням на представника компанії.

Відео та фотографії в соціальних мережах показують, що вночі на цьому місці після серії вибухів вирувала велика пожежа.

Москва заявила, що Україна зробила одну із найбільших в історії спроб атак дронів на Краснодарський край.

“ППО знищили та перехопили 66 українських безпілотників над територією Краснодарського краю та два – над Кримським півостровом”, – повідомили у Міноборони.

Губернатор Білгородського прикордонного регіону Росії заявив пізніше в суботу, що п'ятеро людей отримали поранення, коли український безпілотник упав на дорогу за кілька кілометрів від кордону.

За останні місяці Київ завдав ударів по кількох нафтопереробних заводах на заході Росії, незважаючи на повідомлення Вашингтона про стурбованість тим, що ці удари можуть розглядатися як ескалація і можуть призвести до зростання світових цін на нафту.

Україна заявляє, що напад на життєво важливий енергетичний сектор Росії є законним, оскільки він є джерелом палива та коштів для російської армії.

Comments

Leave a Reply