Sprotyv-UA

Швейцарські школи готуються до прийому українських дітей

Published: in Новини by .

Швейцарія готується прийняти понад 5 000 біженців з України, багато з яких — діти, яким потрібно буде надати можливість якось продовжити шкільний освітній процес. Діти мають продовжити звичний процес навчання, це дуже важливо для психіки.

На даний момент троє дітей-біженців вже почали відвідувати школу в місті Ешлікон (Eschlikon), кантон Тургау, після того, як їхня родина змогла знайти притулок у родичів. У школи було лише три дні на підготовку до приїзду дітей. Про це розповів директор школи Томас Міндер (Thomas Minder) в інтерв'ю швейцарському громадському (недержавному) телебаченню SRF Зовнішнє посилання. "Нам треба було прийняти сім'ї, провести співбесіду, підготувати класи", – пояснив Томас Міндер. Для дітей також було організовано спеціальні заняття з німецької мови, що все одно не вбереже спочатку від проблем: літературною німецькою мовою у Швейцарії в побуті ніхто не говорить.

За словами Томаса Міндера, багато швейцарських школярів з великим співчуттям поставилися до ситуації в Україні, збираючи пожертвування та щиро бажаючи допомогти. "Я думаю, що діти з України будуть у нас дуже добре прийняті". Головне питання полягає в тому, щоб українські діти могли відвідувати заняття в адекватній та належній обстановці. У швейцарських шкіл вже є досвід прийому дітей із Сирії. «Залежно кількості біженців можна реалізовувати різні формати: якщо дітей багато, можна відкрити спеціальний інтеграційний клас. Якщо їх не так багато, то кожного можна відправити вчитися у звичайні класи».

Томас Міндер також президент Асоціації швейцарських директорів шкіл (Verband Schulleiterinnen und Schulleiter Schweiz VSLCH). Швейцарія зараз активно готує пакет заходів щодо вживання українських біженців, які були змушені залишити країну після вторгнення Росії. У понеділок 7 березня 2022 року уряд (Федеральна рада) заявив, що він виділив до 5 000 місць у федеральних центрах прийому та розміщення біженців. Раніше 4 березня кабінет оголосив про плани активувати спеціальний міграційний статус, так званий ВНЖ категорії S, призначений для тих, хто потребує особливого захисту — цей статус дозволить українцям жити та працювати в країні протягом року, з можливістю продовження цього терміну у разі потреби. Остаточне рішення щодо деталей уряд ухвалить сьогодні у п'ятницю 11 березня.

В даний час у Швейцарії перебувають загалом 1 314 біженців з України, з них 315 осіб проживають у приватному порядку у родичів та знайомих, інші розміщені у федеральних центрах прийому та розміщення біженців, отримуючи необхідні допомогу та підтримку. За словами Лукаса Рідера (Lukas Rieder), прес-секретаря Державного секретаріату Швейцарії у справах міграції (SEM, підрозділ Мін'юсту Зовнішнє посилання), «якщо подивитися на вікові категорії, то видно, що близько 40% біженців становлять неповнолітні особи, з них 27,3 % це особи віком 0-11 років і 12,7% у віці 12-17 років».

"При цьому зареєстровані як UMA (unaccompanied minor asylum seekers або неповнолітні неповнолітні прохачі притулку) були з них менше 1%, а 68% усіх біженців жінки", – уточнює Лукас Рідер. Щодо шкільної освіти, то міграційний статус S дозволяє всім дітям шкільного віку мати доступ до шкіл. У середньостроковій перспективі буде вжито також спеціальних заходів для дітей дошкільного віку. Діти, розміщені у федеральних центрах прийому біженців, також отримують можливість навчання, а після розподілу за кантонами вони зараховуватимуться до шкіл даного суб'єкта федерації (у Швейцарії питання освіти перебувають у віданні кантонів).

Сім'ї, які приїхали до Швейцарії приватно і, наприклад, зупинилися у родичів, повинні звернутися до місцевих органів виконавчої влади, щоб дізнатися про всі деталі процедури реєстрації за місцем проживання. Слід врахувати, що Швейцарія є країною федералізму, і в різних кантонах ці процедури можуть відрізнятися. Багато батьків з-поміж українських біженців вже зараз користуються спеціальними форумами та групами в Інтернеті, щоб дізнатися про те, як працює швейцарська система освіти, коли їхні діти зможуть піти до школи і які проблеми можуть виникнути з вивченням мови.

«Уряд Швейцарії прагне якнайбільше забезпечити облік потреб таких дітей. Федеральна рада (кабмін) дала доручення визначити точні потреби щодо підтримки біженців з України та сформувати пакет заходів, які мають бути максимально адресними, у тому числі для дітей шкільного віку», — резюмує Лукас Рідер.

https://www.swissinfo.ch/

Comments

Leave a Reply