Sprotyv-UA

Єврокомісія заявила про непотрібність транзиту російського газу через Україну

Published: in Новини by .

Продовження контракту на транзит російського газу через українську газотранспортну систему (ГТС) не потрібне Європі. Про це у розмові з міністром енергетики України Германом Галущенком заявила єврокомісар Кадрі Сімсон, йдеться на сайті українського Міненерго.

«Ми готувалися до закінчення цього контракту протягом двох років, відколи почалися маніпуляції на газовому ринку, і у нас є альтернативні варіанти для забезпечення безпеки постачання», — наголосила представниця Єврокомісії (ЄК).

Сімсон повідомила, що країни Євросоюзу працюють над заповненням газових сховищ та диверсифікацією постачання. Переговори Галущенка та Сімсон відбулися в рамках міністерської зустрічі Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) у Парижі.

Раніше віце-прем'єр Росії Олександр Новак підтвердив, що "Газпром" не веде переговорів ні про постачання газу до Європи через Україну, ні про його продаж на кордоні з цією країною. У свою чергу Bloomberg із посиланням на власні джерела зазначало, що у Брюсселі більше не мають заперечень проти планів Києва припинити транзит.

Зміна ставлення до постачання через Україну відбулася на тлі впевненого проходження Європою другого поспіль опалювального сезону. У середині лютого у сховищах знаходиться рекордний обсяг газу на цю дату, при цьому біржова вартість палива перебуває на мінімумі з літа минулого року.

У січні Галущенко розповів, що у 2024 році Україна зможе припинити імпорт газу та повністю забезпечувати себе за рахунок власного видобутку.

Comments

Leave a Reply