Sprotyv-UA

Данія заявляє, що Україна може використати F-16 проти цілей у Росії

Published: in Новини by .

Міністр закордонних справ Данії заявив, що Україні буде дозволено атакувати цілі всередині Росії за допомогою винищувачів F-16, які вона відправляє у рамках військової підтримки Києву.

"Коротка відповідь – так", – сказав міністр закордонних справ Данії Ларс Локке Расмуссен у Брюсселі новинним сайтом "Європейська правда", коли його запитали, чи буде українським пілотам дозволено завдавати ударів по цілях на території Росії за допомогою військових літаків американського виробництва.

«Ми від початку дали зрозуміти… що це частина самооборони, щоб можна було також атакувати військові об'єкти на території агресора», — додав Расмуссен.

Однак він пояснив, що "це не карт-бланш для України на використання F-16 для проведення невиборчих атак на Росію", повідомляє данська щоденна газета Kristeligt Dagblad.

"Йдеться про можливість ослаблення агресора шляхом знищення військових об'єктів на території Росії", – заявив Расмуссен журналістам.

У понеділок глава НАТО Єнс Столтенберг закликав Вашингтон і його союзників зняти обмеження на використання Україною зброї, що поставляється Заходом, незважаючи на побоювання, що Путін може застосувати у відповідь ядерну зброю.

Окрім Данії, Нідерланди, Норвегія та Бельгія зобов'язалися відправити F-16 до України.

Агентство Reuters процитувало анонімне високопоставлене українське військове джерело, яке раніше цього місяця повідомило, що перші F-16 прибудуть десь між червнем і липнем.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив минулого року, що постачання F-16 до України буде витлумачено як «ядерну» загрозу для Москви через здатність літака нести ядерну зброю.

Comments

Leave a Reply