Sprotyv-UA

Виробництво мільйона снарядів для України зірвав Китай

Published: in Новини by .

Важкопорошок заважає Європі забезпечити сотні тисяч снарядів для захисту України.

"Ми всі зіткнулися з нестачею деяких компонентів, особливо порохів", – заявив президент Франції Еммануель Макрон у понеділок після зустрічі союзників Києва в Парижі.

"Порох – це те, чого сьогодні не вистачає", – додав він.

У Європі дуже невелика кількість виробників порошків, сказав Жан-Поль Молні, заступник директора Французького інституту міжнародних та стратегічних відносин (IRIS).

До них входять такі фірми, як Eurenco з підприємствами у Франції, Бельгії та Швеції, а також Nitrochemie, контрольний пакет акцій якої належить Rheinmetall, з підприємствами у Німеччині та Швейцарії.

За словами Молні, оскільки багато країн прагнуть перенести виробництво додому, Франція «перебуває в процесі переміщення частини виробництва Eurenco до Буржу», приблизно за 200 км (125 миль) на південь від Парижа.

"Це одне з вузьких місць у сфері постачання боєприпасів", – додав він. «Головне питання – кількість виробництва».

Комісар ЄС із внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив журналістам у Парижі у п'ятницю, що блок також зіткнувся з проблемами у пошуку сировини для пороху.

«Щоб зробити порох, вам потрібен особливий вид бавовни, яка переважно поставляється з Китаю», — сказав він.

Нітроцелюлоза, також відома як порохова вата, є ключовим інгредієнтом у виробництві пороху.

«Чи знаєте ви, що постачання цієї бавовни з Китаю припинилося випадково кілька місяців тому», — додав Бретон.

Китай та Росія останніми роками активізували економічну співпрацю та дипломатичні контакти, а їхнє стратегічне партнерство стало тіснішим після вторгнення в Україну.

Цього тижня у Росії заступник міністра закордонних справ Китаю Сунь Вейдун заявив, що відносини «переживають найкращий період в історії».

Бретон сказав, що «Скандинавські країни знайшли заміну китайській бавовні… інновації працюють саме для задоволення потреб у порошку, тому що… сьогодні ми маємо проблеми з виробництвом пороху».

За словами Бретона, компанії, які виробляють інгредієнти-замінники пороху, будуть серед тих, хто буде обраний для отримання грантів відповідно до Закону ЄС про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP), про який буде оголошено наступного тижня.

Бретон передбачив, що зусилля ЄС щодо збільшення виробництва артилерійських снарядів доведуть річну виробничу потужність блоку до 1,5-1,7 мільйона до кінця цього року.

За його оцінками, еквівалентна цифра для Росії становить трохи менше двох мільйонів.

"Кожен отримує можливість виробляти продукцію в набагато більших масштабах", – сказав експерт IRIS Маулні.

"Наразі українцям не вистачає снарядів… а у росіян немає дефіциту, оскільки вони отримали запаси від Північної Кореї, але це може статися в найближчі місяці", – додав він.

«Ніхто не був готовий до конфлікту високої інтенсивності, що потребує величезного споживання військової техніки. Такої війни ми не бачили з часів Другої світової війни», – сказав Молні.

Comments

Leave a Reply