Sprotyv-UA

JPMorgan попереджає, що інвесторам слід готуватися до "стагфляції" у стилі 1970-х

Published: in Новини by .

Американські фондові індекси досягли нового рекордного рівня минулого тижня, але ралі може продовжитися недовго через підвищені ризики того, що економіка повернеться до сценарію стагфляції в стилі 1970-х, вважають стратеги JPMorgan Chase.

В аналітичній записці для клієнтів головний ринковий стратег банку Марко Коланович попередив, що економіка може відмовитися від сценарію "Золотовласки", за якого вона не розширюється і не скорочується занадто сильно, і вступити в період стагфляції, подібної до тієї, що була у 1970-х роках .

“Повертаючись до питання про ринковий макрорежим, ми вважаємо, що існує ризик того, що оповідання про Златовласка повернеться до чогось на зразок стагфляції 1970-х, що матиме значні наслідки для розподілу активів”, – написав Коланович.

Стагфляція – це поєднання економічної стагнації та високої інфляції, що характеризується стрімким зростанням споживчих цін, а також високим безробіттям.

Це явище спустошило економіку США в 1970-х і на початку 1980-х років, оскільки різке зростання цін на нафту, зростання безробіття і м'яка грошово-кредитна політика призвели до зростання індексу споживчих цін до 14,8% в 1980 році, змусивши керівників Федеральної резервної системи підвищити відсоткові ставки майже до 20% у тому році.

“Є багато спільного з сьогоденням”, – сказали аналітики. "У нас вже була одна хвиля інфляції, і почали з'являтися питання, чи можна уникнути другої хвилі, якщо політика та геополітичні події залишаться в тому ж руслі".

Побоювання з приводу стагфляції зросли у 2022 році, коли ФРС почала агресивно підвищувати відсоткові ставки, щоб стримати бурхливу інфляцію, але минулого року ці побоювання розсіялися на тлі ознак того, що ціновий тиск слабшає без істотних збитків для економічного зростання.

Проте останнім часом з'явилися деякі ознаки того, що прогрес у боротьбі з інфляцією сповільнюється. Наступні звіти щодо індексу споживчих цін за грудень і січень виявилися вищими за оцінки, що викликало побоювання, що інфляція може стабілізуватися на аномально високому рівні.

Раніше інвестори робили ставку на серію агресивних знижень ставок цього року, але вони знизили ці очікування після різкіших, ніж очікувалося, звітів щодо інфляції та обережних повідомлень офіційних осіб ФРС.

"Інвестори повинні неупереджено ставитися до того, що існує сценарій, за якого ставки повинні залишатися високими довше, а ФРС, можливо, потрібно посилити фінансові умови", – сказав Коланович.

Генеральний директор JPMorgan Джеймі Даймон також вказав на економічні подібності між 1970-ми та 2024 роком, включаючи великий бюджетний дефіцит, величезні державні витрати та зміну торгових потоків.

“Я трохи скептично ставлюся до подібного сценарію “Златовласки”, – сказав він у грудні в інтерв'ю кореспонденту FOX Business Марії Бартіромо.

Comments

Leave a Reply